In За нас

Интервю на Явор Панталеев, прокурист на ОЙРОШПЕД, пред списание Логистика 

 

Явор Панталеев, прокурист на Ойрошпед:

“Мисля, че е време да обсъждаме единствено последствията от мерките срещу коронавируса.”

Екипът на Българска транспортна преса продължава онлайн разоворите с мениджъри от транспортно-логистичния бранш, който не спира високите скорости на работа и придвижва, съхранява и разпределя стоки.  Как работите на предната линия? Какво е най-важното в момента за транспортно-логистичния бранш? Ето какво сподели Явор Панталеев.

“Вече е актуално да говорим за ефекта от мерките срещу вируса, а не тяхната адекватност, както и как се справяме с кризисната ситуация, която е динамична и се променя постоянно и с висока скорост. Жизнено важно е да не спираме, да бъдем активни в търсене на възможности и да намаляваме щетите от тежката ситуация.

Четири са факторите, които могат да ни помогнат да излезем по-здрави и по-силни от това, което се случва. Нашият екип непрекъснато обсъжда в разговори с колегите, партньорите, клиентите и доставчиците на Ойрошпед ситуацията, обобщава позициите и прави своите изводи.

На първо място според нас е необходима висока адаптивност, гъвкавост и проактивност. Икономическата среда няма да бъде тази, с която сме свикнали до момента. Социалната среда вече е трайно променена. Всички следим внимателно случващото се, подготвяме сценарии за действие при настъпването на определени събития, анализираме каква е вероятността те да настъпят. Въпреки наложените ограничения и забрани продължаваме да функционираме в голяма степен нормално. И това се случва благодарение на колегите, които намират решения транспортът да не спира, защото е жизнено важен за съществуването на все още запазилите се икономически дейности.

Постоянно правим промени както навътре, така и навън. Креативността е вторият фактор, който ни помага да осигуряваме непрекъснатост на доставките. Немислими за старата икономическа среда дейности и услуги вече са факт. Изобретателността в никой случай не води до нарушаване на нормативната уредба, а е следствие от мисловни атаки (brain storming) и премахване на ограниченията на ума.

В условията на извънредна ситуация са необходими извънредни логистични похвати. Взаимодействието е важен фактор за успех – всеки е готов и помага на всеки. Имаме екипи, които са „затрупани“ от работа и други при които операциите да намалели. Колегите ни сами насочват ресурси там където са необходими и към момента все още се справяме с този режим на работа.

И четвъртия важен фактор е дисциплината– по отношение на личната хигиена и сигурността. За да имаме устойчиво развитие е необходимо да поддържаме високо ниво на лична хигиена в интерес на всички колеги, клиенти и доставчици, с които контактуваме. Това е в интерес на всички по веригата, тъй като в логистиката и транспорта все още са необходими хора, които е важно да продължат да са здрави, за да имат възможност да осигуряват доставките. Сигурността разглеждаме в два аспекта: физическа и финансова. В ситуация на криза е нормално да се влоши криминогенната обстановка. Предприели сме мерки за увеличаване на бдителността и превенцията срещу кражби и измами. А във финансов аспект предприемаме мерки за ограничаване на отложеното плащане и кредитирането с цел прекратяване на същото спрямо контрагенти, които в миналото са показвали лош платежен морал. Променили сме политиката за одобряване на кредитни лимити с цел ограничаването им.

Спедиторите и логистичните оператори в крайна сметка не са финансови институции. Най-разумно в настоящата обстановка би било разплащането по цялата верига без отлагане. Това е жизнено важно за запазване на финансовото здраве на всички ни, независимо от функцията във веригата на доставки.

Според редица анализатори е немислимо да очакваме възстановяване на икономиката след няколко месеца. Проактивното поведение цели да ни запази и изведе от кризата по-здрави и по-силни. И нека не позволяваме на страха да ни завладее. Сега са нужни навременни действия, които могат да дойдат само от хора с трезвен ум и сърца.

 

Ето и малко конкретика какво правим ние:

Икономичните и експресни куриерски услуги за пратки до 30 кг. в мрежата на Skynet продължават да са активни от и до Италия, Испания, Германия, Франция, както и други страни в и извън Европа. Транзитното време при икономичната услуга е 6-8 дни, а при експресна 2-3 дни.
Транспортната ни мрежа за групажни пратки в страната и Европа работи по обичайния график с изключение на забранените за достъп обекти и населени места.
Имаме работещо решение с контейнерен транспорт от Bergamo, Италия до София.
Уникалната групажна линия от и до Русия през София до останалите балкански и – страни остава стабилна и дори бележи ръст.
Превозът на цели контейнери през Бургас, Варна и Солун продължават без промени.
Работим с изпитан сервиз по море за групажни пратки и цели контейнери през Копер, Словения. Част от допълнителните плюсове на сервиза са директните отплавания от Близък и далечен изток, САЩ, Канада и Северна Африка.
Предлагаме обмитяване с фискално представителство при пристигане на пратката в Koper, Словения (режим 4200) без ефективно заплащане на ДДС при внос.
Особено сега, когато Китай заработи, бихме искали да ви насочим вниманието с по-кратко транзитно време и различни ценови варианти за внос и износ по море. Примерни транзитни времена до Koper: Busan ~26 дни; Dubai ~25 дни; Ningbo ~28 дни; Shenzhen ~23 дни. От Копер до София пристига от 5-7 работни дни.
В момента полетите в целия свят са натоварени, а част от тях и временно преустановени, но това още повече ни мотивира да намираме най-добрите работещи варианти за въздушни карго пратки по износ и внос. Ежедневно возим пратки до: Hong Kong; Colombo; Bangkok; Baku; Seoul; Mumbai; Santiago, Singapore; Belgrade и др. Имаме дори работещ вариант с карго полети до Milan Malpensa Airport.
За да опазим здравето и сигурността на служителите на Ойрошпед и на всички клиенти, които ни се доверяват, въведохме необходимите мерки срещу разпространението на COVID-19 в целия процес по обслужване на товарите.

Recent Posts