In За нас

Виолина, как започна работа в компанията и преди колко време?

Попаднах на позицията случайно. Бях завършила Техническия университет в София и работех близо една година като асистент на хонорар, по-късно обаче съкратиха местата и започнах да си търся нова работа. Така открих ОЙРОШПЕД и започнах работа в компанията – тук съм вече 25 години. В началото работата ми беше свързана с изготвянето на митническите декларации.

Когато започнах работа в компанията, беше много по-различно от сега. Бяхме много малък колектив, а офисът ни се състоеше от няколко стаи от офис на Сточна гара. Почти всеки ден след работа оставахме допълнително, за да споделяме проблемите от деня си и да намираме правилните решения за тях. По това време мащабите на транспортния сектор в България бяха малки, технологиите – още недоразвити, а хората бяха по-затворени.

След като няколко години бях в митническия отдел се преместих в отдел Австрия, Холандия, а в момента съм ръководител на немския отдел, който обединява Дания, Германия и Швейцария. Винаги ми е било интересно да работя в сектора на спедицията и логистиката, а и винаги съм смятала работата за динамична и пълна с предизвикателства.

Кое те кара да идваш с желание на работа всеки ден?

Може би предизвикателствата, от които се състои тя. Идвайки на работа сутрин, никога не знаеш с какви клиенти ще си имаш работа, какви проблеми ще се появят, ще успееш ли да ги разрешиш и т.н. А проблемите, които може да се срещнат ежедневно са много. Главната причина за това е, че в нашия сектор работата често зависи и от други компании и институции. А знаете, че в България, не всичко е стегнато и организирано. В крайна сметка, ние не виждаме черно на бяло плодовете на нашия труд – те са имагинерни.

Какви са пречките, които най-често се срещат в работата ти?

Случват се неща, които са съвсем нормални за нашия сектор. Случва се да има проблем с камионите – да се повредят или да закъснеят, когато има опашки по границите. Понякога може да се случи затваряне на границите заради национален празник на дадена държава – тогава камионите са задължени да спрат и да изчакат, защото и глобите при нарушения са доста сериозни.

Според теб, кои са водещите принципи, изградили компанията през годините?

За компанията играе важна роля доверието и екипността, както и да имаме уважение един към друг. Ние държим на своите клиенти и винаги се опитваме да превръщаме работата в удоволствие. Тоест да обичаш това, което правиш. Ако не го харесваш, то по-добре въобще да не го правиш.

Какво се е изменило в сектора на спедицията в рамките на 27 години?

Много неща се промениха. Пазара се глобализира, а конкуренцията е много по-голяма. В началото, клиентите си търсеха фирма, която да се занимава с транспорта и спедицията. Докато сега транспортните фирми и спедициите са толкова много, че обслужват нашия не дотам добре развит пазар. Има много фирми, които предоставят услуги за транспорт и спедиция. Така че, днес клиентите имат богат избор и, разбира се, се опитват да намерят най-ниската цена. Често си мислят, че на пазара има 4 различни товара, а всъщност е един, който е предложен от четири различни спедиторски фирми. Всичко това допринася и се отразява на цялата динамика и развитие на сектора.

Преди години всичко беше далеч по-трудно. Цялата нужна информация се съдържаше буквално в една книга. Обаждат ти се за даден товар, позициониран някъде в Европа, а твоята работа е да презвъниш по списъчен състав фирмите, с които компанията ти работи, за да намериш превоз. Сега вече разполагаме с виртуална борса, където можеш да обявиш товара, свободен камион или пък да направиш проучване на пазара и на цените. Това улеснява допълнително процесите.

Може да се каже, че ние сме едни жонгльори, които трябва умело да се справят с улавянето на топките от клиента. Тоест, който предостави най-добрите условия – той печели.

А какви са трудностите в твоята професия?

Както споменах по-рано, трудностите може да възникнат с техническото състояние на камионите, но също и с човешкия фактор – той винаги е налице в сектора на услугите.

Трудностите няма как напълно да се избегнат. В нашата професия се учиш с работата, няма как да вземеш един учебник и мигновено да се научиш как всичко се прави. Всекидневно отиграваш различни ситуации и казуси, чрез които се научаваш как да реагираш правилно.

Какви са бъдещите планове и посоки на ОЙРОШПЕД?

Увеличаваме групата си от партньори всяка година и помагаме на целия международен отдел да расте и просперира. Отдадени сме на работата си и с малки, но сигурни стъпки вървим напред.

Recommended Posts