In За нас

Председателят на Съвета на директорите на ОЙРОШПЕД Груп Явор Панталеев участва в междуправителствената делегация на министрите на икономиката на България Кирил Петков и сръбския му колега Анджелика Атанаскович. Срещата се проведе на 1 юли 2021 г. в Цариброд, Република Сърбия.

ОЙРОШПЕД е сред големите български инвеститори в западната ни съседка и в тази си роля компанията има отлични наблюдения върху развитието на бизнес взаимоотношенията и областите за развитие и подобрение.

БЪРЗОТО ПРЕМИНАВАНЕ НА ГРАНИЦАТА

За бизнесът и от двете страни на границата е ключов фактор бързото преминаване на граничните пунктове. За транзита на един камион се необходими средно 7-8 часа, което е недопустимо, имайки предвид разстоянията. Това е сериозен минус за реализирането на съвместни инвестиции. Поради това препоръчах на министрите на България и Сърбия да направят реални дейности, с които да облекчат чувствително трафика на границата, коментира Явор Панталеев.

Подобна стъпка например е въвеждането на електронни товарителници. Това ще съкрати времето за документална обработка на границата и ще намали административната тежест за компаниите като същевременно отговори и на изискванията на ЕС.

МОСТ КЪМ ТРЕТИ СТРАНИ

Сърбия има отлични отношения с Русия, което е допълнителна възможност за българския бизнес, който иска да реализира успешни продажби в Руската федерация, сподели още Панталеев. Той вижда възможности в това български експортно ориентирани производители да пренесат част от производството си в района на Димитровград и от там да осъществяват износ към Русия и държавите от Евразийския икономически съюз. Подобна е възможността и за сръбски компании, които могат да получат повече възможности в България по отношение на своите търговски канали в Европейския съюз.

За да отговори на нуждите на бизнесът от двете страни на границата, ОЙРОШПЕД инвестира 3,5 милиона евро в Белград, Сърбия в изграждането на иновативен логистичен хъб, който да отговоря на най-високите изисквания за съхранение и обработка на товари, включително на препарати за растителна защита и семена за посев, където ОЙРОШПЕД Груп са лидери в безопасността и сигурността в Югоизточна Европа. В него ще се предлагат голяма част от услугите на ОЙРОШПЕД Груп за цялостно логистично и транспортно обслужване на бизнеса: складова логистика, митнически операции. Успешно се развива и линията Балкан Експрес, която е директна връзка с Москва.

Двете делегации се разбраха също така да направят проучване сред малките и средните предприятия от двете страни, за да се разберат инвестиционните нагласи и областите на взаимен интерес.

ОЙРОШПЕД ще продължи активно да съдейства на компании от двете страни на границата, за да може да се подобри стокооборота между България и Сърбия. Клиентите и партньорите на компанията могат да разчитат и на консултантски услуги за трансграничното им развитие. Като интернационален доставчик на логистични услуги, ОЙРОШПЕД разполага с ноу-хау и експертен екип, който да може да съдейства за по-бързото развитие на своите клиенти на международни пазари.

Recommended Posts
Групажни пратки в България