In За нас

Националният фолклорен събор „Лудогорие” се проведе на 7 и 8 юли в местността „Пчелина” край Разград и се организира от СНЦ „Лудогорие – 2012” с председател Валентин Димов и със съдействието на община Разград и Регионален експертно – консултантски и информационен център „Читалища” /РЕКИЦ/ Разград.

На събора с песни и танци взеха участие десетки любителски фолклорни състави, гостите съпреживяха магията на нестинарството, за тях бяха организирани конна езда, стрелба с лък, мазни борби. За най-малките беше дадена възможност да участват в изработка на съдове за храна от глина – „подници”, за да се учат на занаят и традиции от старите баби. Всички бяха нахранени от гозбите, приготвени в Юнашкия тиган – претендент за Рекордите на Гинес – чийто собственик, Ангел Ангелов, от Копривщица, участва лично в приготовлението на капански кепаб и пилешки филенца с гъби и моркови.

ОЙРОШПЕД подкрепи събитието, защото по думите на Явор Панталеев „Ценностите, залегнали в народното творчество и култура, са устойчиви и непреходни. Те в голяма степен формират поведението на хората и отношението им към заобикалящия ги свят.” С проявата на съпричастност към такава инициатива, екипът на компанията вярва, че ще „поддържа искрата на колективното съзнание запалена сред служители, клиенти, партньори и обществото като цяло”.

Recommended Posts