In Uncategorized @bg

Явор Панталеев, председател на съвета на директорите на ОЙРОШПЕД и Константин Богдански, директор за бизнес развитие, проведоха среща през изминалата седмица с Посланика на Монголия г-жа Саяна Лхагвасурен. Целта на срещата беше да се обсъдят възможностите за сухопътни превози от Монголия до Европа и обратно. В настоящия момент основно се ползва жп превоз на стоки през Китай, като връзката стига до пристанище Тянджин в Китай и от там с морски транспорт стоките се превозват до Европа и обратно.

 

Намаляване на цените и сроковете са доставка са само две от предимствата при ползването на сухопътна алтернатива, коментира Константин Богдански. Бизнесът от ЕС и Монголия ще има възможност за подобряване на стокооборота помежду си.

 

 

Маршрутите, които ОЙРОШПЕД предлага, включват вариант с претоварване в Москва, и оттам разпределянето до различните посоки към Европа – Западна Европа (Германия като хъб), Сърбия, Източна Европа (България като хъб). По този начин стоките ще могат сигурно и бързо да пристигат в страна-членка на Европейския съюз и от там да се дистрибутират на цялата му територия. Това решение ще осигури стабилност и в превозите между Европа и Монголия, която разчита на редица стоки, произвеждани в ЕС.

ОЙРОШПЕД има сериозен опит в доставката на групажни пратки, което дава възможност в транспортната линия да се включат спедитори от азиатската държава и ЕС. ОЙРОШПЕД може да съдейства за подобряване на бизнес взаимоотношенията между двете икономики като увеличи възможностите за нови търговски сделки за първоначалното изпращане на образци, а така и изпращането на по-малки количества при старта на търговския обмен. ОЙРОШПЕД се ангажира да подкрепи търговските взаимоотношения, като подпомага бизнесът в Монголия за установяване на делови взаимоотношения с доставчици от ЕС.

България също може да спечели от подобен транспортен коридор като привлече инвеститори от Монголия. Тя е атрактивна с гъвкавите си разходи за транспорт, добрата складова логистика, конкурентният наем на офис площи и корпоративния данък от 10%. Не на последно място по значение е и геостратегическото разположение на страната между Европа и Азия.

През последните години стокообменът между България и Монголия е доста слаб и е в рамките на 2-3 милиона щатски долара годишно. Водещи продукти са тютюневи изделия, алкохол, хранителни продукти, медикаменти, миещи и перилни препарати. Ръководствата и на двете държави се опитват чрез взаимни срещи да изградят контакти между местните бизнеси и макар и слабо, вече започват да са на лице първите резултати. Традиционно Монголия има опит във вноса на български стоки. Преди 1990 година това са били основно хранителни продукти, парфюмерийни и козметични стоки, вина, цигари.

Recent Posts