In За нас

Наред с цифровизацията в бранша имам още една любима тема: функциониращия и  процъфтяващ стокообмен по света. Когато хората търгуват, те трябва да разговарят и преговарят. Това във всеки случай е по-добре, отколкото да воюваш. Ето защо се зарадвах, че в тези времена на подстрекатели, радикалисти и негативисти, един реформатор може да продължи дейността си. Изборната победа на иранския президент Хасан Рухани дава надежди и на германската икономика.

“Изборният резултат ни окуражава за разширяване на търговията с Иран и на инвестициите в страната“, каза Дитер Кемпф, президент на Федералната асоциация на германската индустрия (BDI). Фолкер Трайер от Германската търговско-промишлена палата (DIHK) също оценява разултата от гледна точка на германската икономика като даващ надежда знак.

През 2016 г. германският износ нарасна с около 25% спрямо предходната година до близо 2.5 милиарда евро. През първото тримесечие на 2017 г. износът по информация на DIHK добави още 40%. След ядреното споразумение, сключено през 2015 г., сделките с Иран се развиват сравнително добре, каза и Грегор Волф от Външнотърговската асоциация BGA. На своята длъжност Рухани се обявява за откриване на страната, а загубилият водещ кандидат на духовенството, Ебрахим Раеисии – за ограничаването на достъпа .

Изборната победа на Рухани дава възможност за по-нататъшно ангажиране на Иран в световната икономика, допълва още Волф. Освен това Иран има важна роля като мост в развоя на инициативата на Пътя на коприната на китайците. На този фон DVZ планира провеждането на конференция през есента, относно икономическите шансове на логистиците по маршрута на новия път на коприната. И тук Иран също ще бъде тема. Така че, отбележете си отсега 28-и септември в Дюселдорф.

Да се върнем на цифровизацията, моята любима тема. С голямо удовлетворение чух това, което каза секретарката по транспорта Доротее Бер (CSU) на моята колежка Сузане Ландвер при откриването на Националната конференция по товарните транспорти и логистика в Мюнхен:

„Не трябва да гледаме на цифровизацията като тема с второстепенно значение. Ние наистина сме световен шампион в логистиката, но тепърва ни предстои да направим скока към световен шампион в дигиталната логистика.“

“Живеем в свят, взаимосвързан в мрежи, но често мислим и се организираме аналогово“ -това е тезата на Улрих Вайнберг. Ръководителят на School of Design Thinking при института Hasso Plattner нарича това „Brockhaus модел“ и ще обясни в Мюнхен, как можем да се освободим от конкурентни и йерархични структури и да комуникираме повече. Националната конференция по товарните превози и логистика се открива довечера в баварската столица  с прием в пинакотеката на модерното изкуство. DVZ присъства на място с берлинската си кореспондентка и главния редактор. За днешното откриване федералният министър на транспорта Александер Добринд (CSU) ще връчи отново наградата на висшите учебни заведения за товарни превози и логистика. В утрешния ден, вторник, четирима депутати от комисията по цифрови технологии ще осветлят дигитализирането в логистиката от гледна точка на политиката.

Какво очакваме във федералната столица

В Берлин тази седмица се очакват с напрежение финалните законови текстове за федерално-държавния финансов пакт и магистралната компания. Същинската работа обаче тепърва предстои.

„В акомпаниращите закони се крие още много музика“, каза зам.председателят на фракцията на  CDU Ралф Бринкхаус миналия петък в Берлин. Това касае прехвърлянето на служителите или процедурата за прехвърлянето на магистралите от федералните провинции  към държавата. 3-процентната целева сума за разходи, която провинциите ще получат от държавата за техните проекти, трябва, по думите на председателя на работната група на CDU за бюджета, Екхард Реберг,  да бъде уредена с държавата като изключение от закона. Те отдавна вече искат по-високо обезвъзмездяване, което досега им бе отказвано от държавата.

„Който е умен, ще намери начин да се разбере с държавата“,  казва Реберг.

 

От “DVZ”, Der Tag      

 

Recommended Posts