In За нас

iavor-pantaleev

Банките имат рекордна печалба за деветте месеца на тази година. Данните на БНБ показват, че системата е спечелила над 1 млрд. лв.

Печалбата на банките до края на септември 2016 г. е по-голяма отколкото за цялата минала година и с около 1/4 по-висока спрямо деветте месеца на 2015 г.

Данните на Централната банка показват, че депозитите продължават да растат, само тези на домакинствата са с близо 7% повече спрямо миналата година. Необслужваните кредити пък намаляват.

Износът и търговията с други европейски компании движат икономиката ни напред в последната година. Скъпите такси на банките за преводи в евро обаче товарят бизнеса и помагат стоките да стават още по-скъпи или неконкурентни.

Бизнесът се надява това да се промени от 1 ноември, когато Единната зона за плащания в евро, така наречената СЕПА, става задължителна за всички в общността, включително и България.

biliana-pantaleeva

От БНБ в писмен отговор посочиха, че СЕПА уеднаквява условията за преводите в евро в общността, но не и цените. БНБ нямала правомощия да определя размера на таксите на трезорите.

Банковата асоциация отказа интервю, но отговори, че тарифите в Германия и България за превод в евро не могат да се сравняват, защото там това е национална валута, а у нас чужда.

На този етап няма индикации за намаляване на таксите за превод.

Recommended Posts