In За нас

„За” и „Против” Еврозоната – дебатът отново е на дневен ред след заявката, че страната ни може да кандидатства за т.нар. “чакалня” на валутния съюз, съобщи bTV.

Членство в Еврозоната би било повече от добра новина за бизнеса. Особено за компании като ОЙРОШПЕД, които работят с партньори в Европа.

Приемането във валутния съюз би означавало значително по-ниски такси за преводи в евро. Дори и да има инфлация в следствие на въвеждането на еврото като валута, то тя ще бъде превъзмогната от това увеличение на доходите. Дългосрочният ефект определено ще бъде положителен“, каза пред bTV Явор Панталеев – търговски директор на ОЙРОШПЕД.

Държавите, които последно са приели еврото са Литва, Латвия и Естония. Литва е последна – влиза в Еврозоната през 2015 г. Тя също заменя валутния борд с общата европейска валута. Справка в данните на Евростат показва, че за година животът там е поскъпнал с около 2% или малко повече от средното в Еврозоната.

Увеличение се наблюдава в цените на храните, поскъпнали са и услугите – от фризьорски до поддръжката на дома. Банковите такси обаче са намалели, а средната заплата е нараснала.

Повече информация можете да научите от репортажа в сайта на bTV.

Recommended Posts